top of page

Uw tuin winterklaar met de winterbeurt


Wist u dat een goede winterbeurt zorgt voor een opgeruimde tuin in het najaar en extra mooie tuin in het voorjaar! Deze onderhoudsbeurt bestaat onder meer uit:

  • Bemesten van beplanting en gazon

  • Blad- en onkruidvrij maken van de borders en bestrating

  • Aanplanten/verplanten en rooien

  • Vormsnoeien van de beplanting en hagen

  • Vorstbescherming van div. beplanting

  • Watervrij maken van de div. installaties

  • Gehele tuin spitten

Gazononderhoud

In het najaar zal uw gras niet of nauwelijks meer groeien. Het gras wordt door ons dan nog 1 keer gemaaid op de juiste winterhoogte. U kunt de grasmaaier schoonmaken, slijpen en opbergen voor het aankomende voorjaar. Wij zorgen ervoor dat het gazon de juiste gift wintermeststof en kalk ontvangt. Zodat u fris en groen kan starten met maaien in het voorjaar.

Verwerken bladafval

Het regent bladeren in deze tijd van het jaar, maar wat moet u ermee? U kunt dit natuurlijk zelf opruimen en in de bladkorven van de gemeente deponeren. Makkelijker en minder tijdrovend even bellen en wij plannen het voor u in. In ieder geval het is wel belangrijk dat u het gazon vrij houdt van bladafval om rotting van de grasmat te voorkomen.

Aanplanten, verplanten en rooien

Het najaar leent zich bij uitstek om kleine veranderingen aan een border of deel van de tuin uit te voeren. Wat vele niet weten is dat het (vergeten tuin seizoen) najaar uitermate geschikt voor een complete nieuwe aanleg van uw bestaande tuin. Denk onder meer aan minder schade bij zetten van beplanting door uitdroging. Tijdens het najaar beschikken we over de mogelijkheid om met vollegrond beplanting te werken wat resulteert in grotere bomen en heesters voor hetzelfde budget. En zeker nog een groot voordeel; u bent klaar met de aanleg van uw tuin wanneer het voorjaar begint.

Waarom nu snoeien?

Verschillende boom- en heestersoorten zijn al vroeg in het voorjaar op gang met knopvorming en de sapstroom. Bij deze soorten is het noodzakelijk om te snoeien voor de jaarwisseling. Dit om te voorkomen dat er in het voorjaar geen bloei plaats zal vinden en/of dat u simpelweg planten verliest door verkeerde snoei.

Vorstbescherming en afblazen van installaties

Ook is het mogelijk dat we deze periode te maken krijgen met nachtvorst. Het is dan belangrijk om de beregeningsinstallatie watervrij te maken dit om dure schade aan het systeem te voorkomen in het aankomende voorjaar. Vergeet ook niet om de bloempotten en bloembakken leeg te halen of zorg dat het water weg kan. Zodra het water uitzet door de vorst bestaat de mogelijkheid dat de bloempotten kapot gaan.

En dan natuurlijk de eventuele vijver nog, hier is het belangrijk om een beslissing te maken om de pomp de gehele winter te laten draaien of vorstvrij op te slaan in berging of schuur.

Waarom Somers Hoveniers

Wilt u de winterbeurt in uw tuin liever overlaten aan specialisten? Dan zijn de vakbekwame hoveniers van Somers hoveniers bij uitstek degene die u verder kan helpen bij uw tuinvragen zoals de winterbeurt.

Heeft u nog vragen dan kunt u altijd contact met ons opnemen! Tel. +31 (0)40-2019129 / info@somershoveniers.nl


bottom of page